gewone zeehond

Zeehonden

De zeehond is dé publiekstrekker van Nationaal Park Oosterschelde. En terecht, want je kunt ze hier goed bewonderen!

5 feiten over zeehonden in de Oosterschelde

  1. In de jaren ’70 was de zeehond hier vrijwel uitgestorven door jacht, vervuiling en rustverstoring. Nu leven er zo’n 150 zeehonden in de Oosterschelde.
  2. Zeehonden zwemmen met wel 35 kilometer per uur.
  3. In de Oosterschelde komen vooral gewone zeehonden voor. Soms zie je een grijze zeehond.
  4. Ze eten 4 tot 8 kilo vis per dag, het liefst platvissen zoals schol en bot.
  5. In het wild kunnen ze tussen 20 en 30 jaar oud worden. Ze worden dan bijna 2 meter lang en wegen ruim 100 kilo!

Op zeehondensafari

Waar vind je zeehonden? Je ziet ze met laag water, als ze liggen te zonnen op zandbanken. Hun favoriete plekken zijn de Roggenplaat (in het westen van de Oosterschelde) en de Galgenplaat (ten oosten van de Zeelandbrug). Verschillende rondvaartboten nemen je het hele jaar door mee op zeehondensafari.

Ga je met je eigen bootje houdt dan minimaal 100 m afstand en wees stil. Kijk goed op de zeekaart waar je wel en waar je niet mag varen of ankeren. .

Om zeehonden te spotten hoef je niet mee met een boot. Ook vanaf de dijk of een strandje zijn ze soms te zien. Je moet een beetje meer geduld hebben en goed opletten. Ze komen af en toe met hun kop even boven water. Vanaf het land zie je ze – met verrekijker – vaak vanaf:

  • Haven van Zierikzee
  • Uitzichtpunt op de Plompe Toren
  • Haven van Burghsluis
  • Zuidkust van Schouwen
  • Kust van Noord-Beveland
  • Kust bij Wemeldinge
  • Zuidkust van Tholen

Bruinvissen

Behalve de zeehond komt nog een ander zoogdier voor in de Oosterschelde: de bruinvis. Van een zwemmende bruinvis zie je meestal niet meer dan het bovenste deel van de rug met de rugvin, als het dier even boven water komt om te ademen. Zeker als er golven zijn, zijn ze lastig te spotten. Als het water spiegelglad is, heb je veel meer kans.

Over de bruinvis

Een volwassen bruinvis is ongeveer 1,5 meter lang en weegt 55 kilo. Hij is van boven grijsachtig en van onder licht gekleurd. Hij leeft in kleine groepen van 3 à 4 dieren. Bijzonder: met behulp van geluid (en vooral ook echo’s) sporen bruinvissen hun prooi op, nemen ze obstakels waar en hebben ze onderling contact. Ook in heel troebel water kunnen ze dus goed overleven. De bruinvis eet vooral vette vis, zoals ansjovis en jonge haring.

Bruinvissen spotten: waar en wanneer?

Met een beetje geluk tijdens een rondvaart op de Oosterschelde. Maar er zijn ook goeie plekken om bruinvissen vanaf het land te spotten:

  • Havenhoofd van Zierikzee. Hier staat ook een informatiezuil over de bruinvis en kan je live horen of er bruinvissen in de buurt zijn.
  • Haven van Burghsluis
  • Zuidkust van Schouwen
  • Kust van Noord-Beveland
  • Kust bij Wemeldinge
  • Zuidkust van Tholen

Zeehonden en bruinvissen spotten op het water

Opkomend tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij