Begeleider natuuractiviteiten
Nationaal Park Oosterschelde heeft een klein maar fijn, ervaren, enthousiast en betrokken natuurgidsenteam. Onze gidsen zijn op verschillende manieren in het gebied bezig om allerlei doelgroepen te verwonderen en verbinden met dit unieke Nationaal Park. We zijn altijd op zoek naar mensen die graag onderdeel van dit team willen worden. Ervaring is niet nodig, kennis leer je van je teamleden. Wat je doet als begeleider van natuuractiviteiten:
- Strandjutten op verschillende strandjes
- Bezoekers begeleiden bij de getijdenbakken in Ouwerkerk, Bruinisse, Scherpenisse, Wemeldinge, Wissenkerke en Neeltje Jans
- Zeeuwse Zilte Zaligheden-activiteiten Wissenkerke en Bergsediepsluis
- Scharrelen rondom het Dijkhuisje Wissenkerke
- Nachtvlinders bij het Dijkhuisje
- Lezingen over het Nationaal Park verzorgen
- Bemensing informatiekraam bij markten, havendagen e.d.
- Bemensing Groene Strandkar Noordzeestrand Neeltje Jans
- Excursies op aanvraag
- Eigen activiteit bedenken
Wat wordt er van je verwacht?
- Regio: Schouwen-Duiveland, Tholen en St. Philipsland, Noord- en Zuid-Beveland en Neeltje Jans
- Aantal uur: Variabel, de inzet is afhankelijk van de soort activiteit. Een excursie duurt meestal niet langer dan 2 uur. Dit is exclusief de voorbereiding.
- Periode: In de periode tussen de mei- tot en met de herfstvakantie vinden de meeste activiteiten plaats, dan kan je als je wilt meerdere keren per maand op pad. In de kerstvakantie staan er vaak ook nog een paar activiteiten gepland. In de winter worden de meeste lezingen aangevraagd.
Interesse of vragen? Geef ons een belletje op 0113-211675 (IVN Natuureducatie, tijdens kantooruren) of neem contact op via het contactformulier op deze website.
Bescherming kustbroedvogels
Langs de hele Oosterschelde monitoren vrijwilligers dijken en strandjes. Als ze nesten vinden op drukke plekken, worden ze afgezet. De vrijwilligers houden in de gaten of de eieren worden uitgebroed en of de jongen groot worden.
Hoe gaat dat in zijn werk:
- Je mag zelf aangeven welk traject je in de gaten wilt houden.
- Voor het broedseizoen begint krijg je een kleine training om te leren waar je op moet letten en hoe je het digitaal bij moet houden.
- Tijdens het broedseizoen loop je een paar keer per week het traject en hou je alle ontwikkeling digitaal bij. Hiervoor is dan een vergunning geregeld.
- Liggen de nesten op kwetsbare plekken dan meld je dit waarna met een schapennet een stuk rondom de broedplek wordt afgezet. Een klein bordje op dit hekwerk legt hierover meer uit.
- Veel mensen weten niet dat er op de standjes en dijken zeldzame vogels broeden. Hun gedrag kan ongewild verstorend zijn. Een gesprek hierover aangaan helpt. Je zult merken dat bijna iedereen hier open voor staat.
Wil je ook kustbroedvogels beschermen in het broedseizoen? Geef ons een belletje op 0113-211675 (IVN Natuureducatie, tijdens kantooruren) of neem contact op via het contactformulier op deze website.
Opruimen zwerfafval
Langs de strandjes en op de dijken kom je het tegen. Door het water meegenomen of door de wind. Van hele grote tot hele kleine stukjes. Overal ligt wel zwerfafval. Fijn als het regelmatig opgeruimd wordt.
Dit kan je allemaal doen:
- Elk jaar in maart is de grote landelijke opruimactie van Nederland Schoon. Rond de Oosterschelde zullen dan weer verschillende strandjes en dijktrajecten worden aangepakt. Wil je meehelpen kijk dan voor meer informatie bij MEC de Bevelanden, NME Schouwen-Duiveland en NME Tholen.
- Bij bovenstaande organisaties kan je ook gratis grijpers lenen. Goed te combineren met een wandeling langs de Oosterschelde. Ook leuk om het met een groep te doen.
- Op verschillende plekken langs de Oosterschelde staan de grote bakken van Doe Mee, Verlos de Zee! Pak af en toe tijdens je struin- en wandeltochten wat afval mee en gooi dat in de bak. Handig om dan een tasje mee te nemen.
Zwerfafval vastleggen
Je beseft het misschien niet, maar als je zwerfafval verzamelt, verzamel je óók informatie. Door bij te houden wat je vindt, en op welke plekken, draag je bij aan waardevol onderzoek naar zwerfafval. Waarmee we samen het zwerfafvalprobleem gerichter kunnen aanpakken.
Download de Litterati-app in de App Store (Apple) of Google Play (Android).
Natuurouder op de basisschool
Nationaal Park Oosterschelde heeft ook voor het basisonderwijs een heel leuk en gevarieerd aanbod. Als je je hiervoor wilt inzetten kan dat door natuurouder te worden.
Helpende handen
Het kan voor een leerkracht een probleem zijn om alleen met de hele groep op stap te gaan. Zeker wanneer er sprake is van grote groepen. De veiligheid tijdens de fiets- of wandeltocht naar het gebied en de concrete organisatie van het veldwerk vormen vaak een belemmering. Om dit probleem te ondervangen worden natuurouders opgeleid.
Op de website van MEC de Bevelanden vind je hier meer informatie over.