Eten uit de Oosterschelde

  • Mag ik oesters en mosselen rapen?
    Alle informatie over het rapen van oesters, mosselen en krukels vind je hier.
  • Waar kan ik oesters en mosselen rapen?
    Je vindt de meeste mosselen en oesters op en tussen de stenen in de getijdenzone en in de poelen op de kleine strandjes langs de dijk. Hier lees je waar het wel en niet mag.
  • Wat is het beste tijdstip om oesters en mosselen te rapen?
    Tussen twee uur voor en twee uur na laag water kun je rapen. Bij hoog water zijn de schelpdieren onder water en niet meer te vinden. Kijk hier wanneer het eb of vloed is.
  • Mag ik lamsoor en zeekraal snijden?
    Het snijden van zeegroenten als zeekraal en lamsoor is op grond van de Natuurbeschermingswet zonder vergunning in de Oosterschelde verboden. De vergunning wordt een keer per jaar uitgegeven door de Provincie Zeeland.
  • Mag ik krabben en kreeften vangen en meenemen?
    Schaaldieren als krabben en kreeften mogen niet worden gevangen en meegenomen. Ook niet in kleine hoeveelheden.

Hoe kom ik binnen?

  • Waar is de ingang van het park?
    Nationaal Park Oosterschelde heeft geen hoofdingang en geen hek.
  • Moet ik entree betalen?
    Nee, je kunt Nationaal Park Oosterschelde gratis bezoeken.
  • Wanneer is het park open?
    Er zijn geen openingstijden, je kunt er altijd in. De meeste natuurgebieden zijn van zonsopgang tot zonsondergang toegankelijk. Hier lees je meer over waar je wel en niet mag komen.
  • Wanneer is het bezoekerscentrum open?
    Het Nationaal Park heeft geen bezoekerscentrum. Op veel plaatsen in het gebied vind je informatieborden en -zuilen. Bij Deltapark Neeltje Jans is een kleine tentoonstelling over het Nationaal Park te zien. Hiervoor heb je een entreeticket nodig.
  • Kan je rond het park fietsen of rijden?
    Je kan met de fiets of de auto rondom de Oosterschelde rijden. Onderweg vind je veel mooie plekken waar je even kunt stoppen om rond te kijken. Zeeland heeft een heel goed fietsknooppuntennetwerk.
  • Hoe kan ik het park bezoeken vanuit mijn rolstoel? 
    Lees hier meer over de toegankelijkheid van het park vanuit een rolstoel.

Verstoring melden

Zie je een verstoring of overtreding van de natuur meld dat dan direct bij de RUD (Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland). Dit kan 24 uur per dag, 7 dagen per week bij de milieuklachtenlijn: 0118 – 41 23 23

Waar mag ik wel en niet komen?

Sommige plekken van het Nationaal Park zijn afgesloten om de natuur ook wat rust te gunnen. Bepaalde stukken zijn alleen in het broedseizoen afgesloten. Hier lees je meer over waar je wel en niet mag komen.

  • Kan ik de Oosterscheldekering bezoeken?
    Vanuit veiligheidsoverwegingen is het niet meer mogelijk om de Stormvloedkering te bezoeken. Je kan de kering het mooiste zien vanaf het strandje bij het Topshuis (parkeren bij Dijkgraaf A.M. Gelukweg 1,  Vrouwenpolder en vervolgens om het Topshuis heen lopen).
  • Mag ik op de drooggevallen slikken lopen?
    Nee, dat mag niet. De slikken zijn heel belangrijk voor vogels, ze kunnen er alleen als het eb is hun buikje rond eten. Daar moeten we ze niet bij storen.
  • Kan ik m’n hond meenemen?
    Een aantal terreinen zijn toegankelijk met honden aan de lijn, op een aantal plekken kunnen ze los maar er zijn ook een aantal gebieden waar honden niet zijn toegestaan. Dit is afhankelijk van de kwetsbaarheid van het gebied. Wandelen langs de dijk is vaak aangelijnd geen probleem. Let goed op de bebording in het veld. Meer informatie bij de terreinbeherende organisatie: Het Zeeuwse Landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Slapen en eten

  • Waar kan ik een hotel of een camping vinden?
    Hier vind je hotels, vakantieparken, b&b’s, campings en camperplaatsen. Wil je bij een Gastheer van Nationaal Park Oosterschelde overnachten? Kijk dan hier.
  • Waar kan ik lekker eten?
    Dat lees je hier.
Opkomend tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij