De getijdentabel

Wil je weten of het hoog water of laag water is? Via Rijkswaterstaat kun je een getijdentabel raadplegen. Let wel op: het zijn voorspellingen. Windrichting en windkracht bepalen mede het werkelijke getij.

Hoe werkt de getijdentabel?

  • De voorspelling die je ziet is vanaf de locatie Yerseke en van twee dagen terug en twee dagen vooruit. Dit kan je aanpassen door het vinkje aan te klikken en een andere optie te kiezen.
  • In de grafiek geeft de verticale dikke lijn het – nu – aan. Het tij is een golfbeweging. Staat de boog op zijn diepste punt dan is het laag water, staat de boog op zijn hoogste punt dan is het hoog water. Je kunt met je muis langs de lijnen gaan. Dan krijg je een venster te zien waarin staat wanneer het het desbetreffende tij is.
  • In de tabel geeft de derde kolom de hoogte van het tij aan. In de vierde kolom alleen wanneer het hoog of laag water is.
  • De hoog-laag optie geeft alleen aan wanneer het hoog water en wanneer het laag water is. Ook staan de maanstanden vermeld.
Opkomend tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij