Bereikbaarheid

Nationaal Park Oosterschelde heeft geen hoofdingang en geen hek, het is gratis toegankelijk. De meeste binnendijkse natuurgebieden zijn van zonsopgang tot zonsondergang toegankelijk. Het Nationaal Park heeft geen bezoekerscentrum. Op veel plaatsen in het gebied vind je informatieborden en -zuilen. Bij Deltapark Neeltje Jans is een kleine tentoonstelling over het Nationaal Park te zien. Hiervoor heb je een entreeticket nodig.

Ouwerkerk

Waar mag je wel en niet komen?

Nationaal Park Oosterschelde is een populaire bestemming voor recreanten. Wandelen, fietsen, met een boot het water op, kitesurfen, vissen, duiken, zwemmen; het kan allemaal. Om de natuur te beschermen, zijn bepaalde delen van de Oosterscheldenatuur (deels of seizoensgebonden) niet toegankelijk.

Tijdens het broedseizoen (15 maart t/m 15 augustus) zijn sommige strandjes en dijken afgesloten. Houd afstand en geef de vogels de ruimte. Zo blijven we ook in de toekomst genieten van de bijzondere vogels in de Oosterschelde.

In onderstaande folder zijn zo duidelijk als mogelijk alle regels en afspraken beschreven. Handig om daar even goed naar te kijken om teleurstellingen te voorkomen.

Verstoring melden

Zie je een verstoring of overtreding van de natuur meld dat dan direct bij de RUD (Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland). Dit kan 24 uur per dag, 7 dagen per week bij de milieuklachtenlijn: 0118 – 41 23 23

  • Wandelen: Geniet op afstand van groepen zeehonden en vogels. Bij laagwater zijn de schorren, strekdammen en droogvallende slikken voor de vogels. Dit zijn hun rustplaatsen en ze vinden hier hun voedsel. Kom je te dichtbij, dan blijven de vogels weg en verliezen zij hun rust en eetmoment. Houd je hond aan de lijn.
  • Fietsen: Op veel plekken kan je langs het water fietsen. Op sommige plaatsen is dit niet toegestaan vanwege de rust van de vogels in het gebied. Let goed op de borden. En geen zorgen: er is altijd een alternatief en je kunt verderop de dijk weer op.
  • Oesters, mosselen en krukels rapen: hier lees je waar het wel en niet mag.
  • Kitesurfen: Kitesurfen is alleen toegestaan op de aangewezen kitesurflocaties. Deze locaties zijn aangewezen zodat de zeehonden en vogels in het gebied niet worden verstoord. Locatie Ouwerkerk is van 1 mei tot 1 oktober gesloten. Het strand is tijdens het zomerseizoen voor de badgasten. In deze folder lees je hier meer over.

Toegankelijkheid voor mindervaliden

Ook als je in een rolstoel zit of anderszins fysiek beperkt bent, kun je Nationaal Park Oosterschelde bezoeken. Een paar tips:

  • Hier lees je veel tips, over toegankelijke horeca, overnachtingen, wandelpaden en het huren van off-road rolstoelen (aanrader!).
  • Op Neeltje Jans is een rolstoelpad van ongeveer 500 meter. Het pad is volledig verhard en gaat langs het infoduin. Parkeren kan op het parkeerplaatsje aan de Faelweg op Neeltje Jans (onderaan de afrit rechtsaf. Op de T-kruising rechtsaf, 1e weg rechts).
  • Rolstoelvriendelijk vogelen? Op visdief.nl vind je de mooiste rolstoelvriendelijke vogelgebieden van Zeeland.
  • Een zeehondensafari kan met rondvaartboten de Frisia (haven Zierikzee en Sint-Annaland) en De MS Onrust (haven Burghsluis).
  • Een bezoek aan het Watersnoodmuseum is ook mogelijk. Het hele museum en de directe omgeving zijn te beleven en te ontdekken. Neem dan ook een kijkje bij de Oosterschelde! Vlakbij ligt een museumdijk, met dijkbekleding door de eeuwen heen – informatiebordjes geven uitleg.
  • Bij De Oesterij in Yerseke kom je meer weten over de oester- en mosselteelt. Lekker om te combineren met een proeverij.
  • Bij de Bergsediepsluis ligt een natuurentreepunt die over de verdronken dorpen in de Oosterschelde gaat. Speciaal aandacht wordt hier gegeven aan de verdronken stad Reimerswaal. Een fascinerende geschiedenis hoe een grote stad langzaam ten onder gaat aan de golven. Parkeer op de Bergsediepsluis voor de sluis. Steek de sluis over richting het natuurentreepunt.
  • De bruinvis kan je regelmatig het water van de Oosterschelde zien doorkruisen. Bij Burghsluis en het havenhoofd van Zierikzee kan dat zomaar vanaf de kant, best heel bijzonder.

Eropuit tips

Opkomend tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij