Voor veel Zeeuwen is de Oosterschelde hun achtertuin. Ze zoeken er verkoeling in de zomer en lopen er hun ommetjes. Maar hoe bijzonder en kwetsbaar het gebied is, weten veel inwoners niet. Daarom willen we inwoners meenemen in de verhalen van de Oosterschelde, ze met eigen ogen laten zien hoe uniek de natuur hier is.
Onze speciale aandacht gaat uit naar de jongste inwoners. Want de liefde voor de natuur wordt van jongs af aan aangewakkerd. Daarom willen we dat ieder kind de weg weet te vinden op het gebied van natuur en kennismaakt met de unieke waarden van het nationaal park.
In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.
De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.
Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.