Maanden zonder regen of juist enorme stortbuien: door klimaatverandering hebben we de laatste jaren te maken met extremer weer. Mens en natuur zijn afhankelijk van voldoende én van schoon water. Dat betekent dat we anders met ons watergebruik en het beheer van water moeten omgaan. Door massaal onze laarzen aan te trekken vragen we aandacht voor water. Haal dus gauw je laarzen uit de kast, want op 26 oktober is het Laarzendag in de nationale parken!
In Nationaal Park Oosterschelde wordt tijdens twee excursies speciaal aandacht aan klimaatverandering en de kwaliteit van het water gegeven. Meld je gratis aan en leer en ervaar wat dit kan betekenen voor de Oosterschelde en jezelf. Klik op onderstaande activiteiten voor meer informatie:
Heel veel Nationale Parken in Nederland doen met de laarzendag mee. Zeker de moeite waard om ook daar even te kijken! Meer informatie op de website van de nationale parken: laarzendag.
In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.
De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.
Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.