Zeevarkentje

In de Oosterschelde leven ongeveer 55 bruinvissen, de kleinste walvisachtigen van Europa. In het Nederlandse gedeelte van de Noordzee zwemmen er tienduizenden. De zeezoogdieren worden maximaal 1.90 meter lang en lijken erg op dolfijnen. “De bruinvis is eigenlijk geen vis en hij is niet bruin. Daarom noemen we hem liever de Nederlandse walvis. Of zeevarken, zo werd het dier vroeger vaak genoemd”, zegt Nynke Osinga, onderzoeker bij Stichting Rugvin.

10 maanden drachtig

De Nederlandse walvissen zijn, net als dolfijnen, slanke, intelligente en sociale zeezoogdieren. Ze leven vaak alleen, in kleine groepjes of met hun kalf en jagen op vissen. De meeste kalfjes worden in de maanden juni of juli geboren, na een zwangerschap van circa 10 maanden. Kalfjes blijven ongeveer acht maanden bij hun moeder. In die periode leren ze hoe ze zelf vis kunnen vangen.

Genderneutraal

De komende jaren zal Loretta genderneutraal door het leven gaan. Het geslacht van walviskalfjes blijft altijd lange tijd onbekend. “We zien natuurlijk nooit de buik van de kalfjes en er zijn geen duidelijke verschillen in uiterlijke kenmerken tussen de mannetjes  en vrouwtjes”, aldus Osinga. “Pas over een paar jaar, als het walvisje geslachtsrijp is, zal blijken of Loretta als ‘vrouw’ of ‘man’ door de Zeeuwse wateren zwemt.

Eerste Nationale Walvistelling

Veel Nederlanders hebben geen idee dat er zoveel walvisachtigen leven in de Oosterschelde en de Noordzee.  En al helemaal niet dat je ze ook gemakkelijk kan spotten op zee en vanaf het land. Naast onderzoek en monitoring verzorgt Stichting Rugvin voorlichting en educatie over walvissen en hun leefwijzen. Onder andere in de vorm van eendaagse walviscursussen op de Oosterschelde. Op zaterdag 7 september vindt de eerste Nationale Walvistelling van Nederland plaats.

Uit: Rugvin nieuws

Afgaand tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij