Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland hebben 2023 uitgeroepen tot het jaar van de Scholekster. In dit jaar willen ze opnieuw extra aandacht genereren voor de dramatische afname van deze soort. De scholekster is juist ook voor Zeeland en Nationaal Park Oosterschelde een echte icoonsoort. Vanuit Zeeland onderschrijven we dit doel en dragen we waar mogelijk graag ons steentje bij aan de extra aandacht voor en onderzoek naar scholeksters in dit jaar van de scholekster.
Het broedsucces van Scholeksters in Zeeland is te laag voor een gezonde populatie. Veelal mislukt het broedsel al in de eifase, onder andere omdat de eieren worden opgegeten door bijvoorbeeld ratten. Scholeksters hebben uitgevonden dat ze dit kunnen voorkomen door op een dak te gaan broeden maar in de open gebieden in Zeeland is dat alternatief er niet. Op diverse plekken in Nederland wordt geëxperimenteerd met zogenaamde broedpalen voor Scholeksters. Dat is een klein broedplateau (bak met schelpen) op een paal. In Zeeland organiseren we dit jaar een pilot met 60 broedpalen, in het akkergebied bij Burghsluis, op Neeltje Jans en langs de Westerscheldekust op Zeeuws Vlaanderen.
Afgelopen weken zijn deze broedpalen geplaatst. Nu is het afwachten of de scholeksters ze gelijk weten te vinden! Onder begeleiding van Deltamilieu Projecten onderzoekt een student het broedsucces van de scholeksters in deze gebieden.
Dit project is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland.
In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.
De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.
Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.