Leven onder water

De kleuren en dieren doen je denken aan een tropische bestemming: het onderwaterleven van de Oosterschelde is verbluffend mooi en wonderlijk. Zeepaardjes, zeesterren en garnalen. Mosselen, anemonen en sepia’s. Oesters, wieren en krabbetjes. De stroming van het water – door de Oosterscheldekering naar de Noordzee en weer terug – zorgt ervoor dat er steeds vers zout water de Oosterschelde in komt. De Zeeuwse ‘rotskust’ maakt het onderwaterleven uniek. Op en tussen de stenen krioelt het van het leven.

Beleef het onderwaterleven

Er leven veel bijzondere planten en dieren onder het wateroppervlak. Op en in de zanderige bodem leven platvissen, schelpdieren en slangsterren. Tussen en op de blokken en oesterbanken leven  kreeften, zeenaaktslakken, zeesterren, anemonen en garnalen. Ook kun je hier bijzondere soorten  zien, zoals zeepaardjes, pijlinktvissen en sepia’s.

Zelf op pad

  • Vanaf een steiger: ga op je buik liggen en tuur het water in. Tip: neem je schepnet mee!
  • In een van de getijdenbakken, betonnen bakken die vol met water blijven staan bij laag water.
  • Met een duikbril en een snorkel ontdek je de Oosterschelde op een heel andere manier. Bij laag water bij de Heerenkeet (Schouwen-Duiveland) bijvoorbeeld, of bij de Bergsediepsluis op Tholen.
  • Voor duikers is de Oosterschelde een walhalla! Zij rekenen onder andere de Zeelandbrug, Stavenisse, Sint Annaland, Zoetersbout en Gorishoek tot hun favoriete plekken.

Wondere waterwereld

Als je ervaart hoe rijk en bijzonder het leven onder water is, voel je hoe kwetsbaar het is, en dat we er dus goed voor moeten zorgen. En kijk je na al dat getuur weer boven water, dan zie je ineens een nieuwsgierige kop van een zeehond, de vin van een bruinvis of een paling die nét door een aalscholver uit het water gevist wordt. Zo wordt onderwaterleven soms onverwacht bovenwaterleven.

Ontdek de onderwaterwereld

Opkomend tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij