Natuurinclusieve landbouw

Rondom de Oosterschelde bestaan al succesvolle initiatieven. Die kennis en ervaring hebben we samen met partners als Het Zeeuwse Landschap, Natuurmonumenten, Poldernatuur en ZLTO verzameld en inspireren lokale agrariërs om samen nieuwe kansen voor natuurinclusieve landbouw in de Zeeuwse polders.

Zeedijkbeheer

De dijken in hun huidige verschijningvorm zijn vooral een cultuurtechnisch element en vormen een harde scheiding tussen de onderwaternatuur van de Oosterschelde en het achterliggende gebied. De dijk als dominante scheidslijn is o.a. door diverse dijkversterkingen steeds dominanter geworden in het landschap. De dijken kunnen echter ook diffusere lijnen in het landschap gaan vormen en tegelijk een ecologische verbinding vormen tussen land en water.

Afgaand tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij