Nationaal Park Oosterschelde is het kloppend hart van de Zeeuwse Delta: een dynamische wereld van wind, water, slikken en schorren, binnendijkse moerasgebieden en een landschap waaruit het leven met het water te lezen is. Twee keer per dag stroomt 800 miljard liter zout water het gebied in en uit.
De slikken en zandplaten die bij vloed onder water staan, vallen bij eb weer droog. Dan scharrelen vogels er hun maaltje bij elkaar. De Oosterschelde heeft een fascinerende onderwaterwereld. Honderden soorten planten en dieren leven in het water en in de natuurgebieden eromheen. De Oosterschelde is een thuis, een kraamkamer en een wegrestaurant ineen.
In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.
De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.
Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.