Oesters proeven

Wil je die fameuze Zeeuwse mosselen, oesters, kokkels, zeekraal en lamsoor zelf proeven? Om genoeg over te laten voor de andere Oosterscheldebewoners en de natuur niet te verstoren, kan je niet overal en onbeperkt eten uit de Oosterschelde.

Onze tips:

  • Ga mee met een excursie zilte zaligheden of een wierenwandeling
  • Ga langs bij de historische Oesterputten in Yerseke
  • Ga mee op een mosselvaartocht. Mosselen eten en meer leren over de teelt ervan tijdens een mosselvaartocht. Meerdere rondvaartboten organiseren dit soort vaartochten.
oesters eten oosterschelde

Zelf oesters rapen

Ga je zelf op pad? Lees allereerst de REGELS door, want je mag niet overal en onbeperkt oesters plukken, kokkels rapen of mosselen verzamelen. Rapen mag alleen LANGS DE DIJKVOET in de toegankelijke gebieden. Je mag het slik dus NIET op, kijk op DEZE KAART waar het kan.

De regels zijn erop gericht om de natuur in het nationaal park zo min mogelijk te verstoren. Als we met z’n allen alle oesters, mossels en kokkels uit de Oosterschelde halen, raakt het hele systeem onder water in de war.

Check het getij

Weet je waar je oesters, kokkels en mosselen wilt rapen? Kijk dan naar het getij. Het maakt nogal uit of het eb of vloed is, want oesters, kokkels en mosselen vind je alleen bij laag water (eb). In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Hoe het tij staat tijdens jouw bezoek aan Nationaal Park Oosterschelde, zie je in de getijdentabel.

Zeeuwse oesters

In het begin van de 17e eeuw ontstonden in de omgeving van Yerseke spontaan oesterbanken, op ondiepe plaatsen in de Oosterschelde. Toen mocht iedereen ze nog uit het water halen, er waren geen wetten en regels. Vanaf 1870 mocht dat niet meer, en ging men over op het kweken van oesters. En zo gaat het nog steeds.

Oesterputten

De oesters worden gekweekt in open water. Als ze groot genoeg zijn, worden ze opgevist en komen ze in de oesterputten terecht. Oesterputten zie je nergens anders in Nederland. Het zijn ondiepe, open bakken die via kanaaltjes en sluisjes in verbinding staan met de Oosterschelde. Als de oesters in de oesterputten terecht komen, zitten ze nog vol zand en slik. In het badje met schoon Oosterscheldewater spoelen ze zichzelf schoon.

5 feitjes over mosselen

  • Mosselen worden gegeten door onder andere meeuwen, scholeksters, eidereenden en zeesterren (echt waar!). Mosselen eten zelf algen, die ze uit het water filteren.
  • Zie je vlakbij de dijk palen in het water staan? Dat zijn mosselstaken die de randen van de mosselpercelen die onder water liggen aangeven.
  • In Yerseke staat de enige Mosselveiling ter wereld. Alle mosselen die in Nederlandse wateren gevist worden, komen hier terecht.
  • Mosselen zitten vastgehecht op stenen of schelpen met behulp van sterke draden; de ‘baard’ van de mossel. Het is een heel karwei om een mossel los te peuteren van een steen!
  • Mosselbanken (en oesterriffen!) kunnen als natuurlijke golfbrekers helpen bij kustverdediging. Daar wordt volop mee geëxperimenteerd.

(foto: René Weterings)

getijdenbak laag water

Er is meer te doen bij laag water!

Bij eb vallen de zandplaten en slikken droog en stromen oude haventjes leeg. Het water stroomt door de Oosterscheldekering de Noordzee in. De leukste activiteiten bij eb:

  • Beestjes en aanspoelsels zoeken op de strandjes. Kijk ook in de poelen tussen de stenen! Tussen de aanspoelsels vind je vaak afval. Neem het mee en gooi het in de prullenbak – alle kleine beetjes helpen.
  • Met je schepnet naar een van de getijdenbakken, op zoek naar krabben, kreeften en garnalen.
  • Op excursie door schorren en slikken voor de ultieme Oosterscheldebeleving.
  • De zandplaten en slikken afspeuren naar zeehonden en vogels (bijvoorbeeld vanaf de Plompe Toren, of vanaf het water)
Opkomend tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij