Naar overzicht

Struinen door het krekengebied van Ouwerkerk

krekengebied ouwerkerk monique theuns
Zelf eropuit Met de kids
  • hele dag
  • Parkeerterrein voor start wandeling en/of bezoek Watersnoodmuseum.
  • Gratis
Bekijk in Google Maps

Dit gebied is een zichtbaar litteken in het landschap als gevolg van een dijkdoorbraak tijdens de Watersnoodramp van 1953.

Het water heeft hier bijna meer dan een jaar in- en uitgestroomd. Pas daarna konden ze het gat dichten. De kreken die je hier ziet zijn door dat stromende water ontstaan. Nu is het een bijzonder bosrijk gebied met verschillende kronkelende wandelpaden/routes.

Watersnoodmuseum

Leuk om te combineren met een bezoek aan het Watersnoodmuseum. Prachtig gelegen in de caissons die gebruikt zijn bij het dichten van de doorbraak met indrukwekkende tentoonstellingen en speurtochten voor de jeugd.

Even lekker spelen kan ook hier. Tussen het museum en de kreek ligt namelijk een natuurspeelplaats. Is het laag water neem dan ook een kijkje bij de getijdenbakken die vlakbij buitendijks liggen. Hier kan je een kijkje nemen in het onderwaterleven zonder nat te worden! Dit kan zelf of met een natuurgids.

Afgaand tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij