Speur jij ook altijd naar de mooiste schelpjes op het strand of ga je op zoek naar botjes en steentjes? Soms zie je een spoor in het zand, welk dier kan dat hebben gemaakt? Samen met een natuurgids ga je op zoek naar het onbekende.
Een bijzonder plekje aan de Oosterschelde: het dichtgeslibde landbouwhaventje van Viane. Met een klein strandje op de grens van water en land. Waar je steltlopers als scholekster, tureluur, wulp en bonte strandloper ziet scharrelen.
In de buurt:
Niet ver van het haventje braken in 1953 de dijken en overspoelde de Oosterschelde dit deel van Zeeland. Een paar dorpen en buurtschappen werden finaal van de kaart geveegd. Wil je meer te weten over de Watersnoodramp, een eindje verderop vind je in de befaamde caissons het al even befaamde Watersnoodmuseum. Met ervoor diepe plassen, restanten van draaikolken en stroomgaten.
En om de hoek een paar getijdenbakken waar je bij laagwater een kijkje kunt nemen in het onderwaterleven, zonder nat te worden! Zelf of met natuurgids, het kan alle twee.
In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.
De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.
Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.