Naar overzicht

Haaien- en roggeneieren zoeken

Zelf eropuit Met de kids Lekker actief
  • hele dag
  • Gratis

Wat bewaard een zeemeermin in haar tasje? Babyhaaitjes en babyrogjes natuurlijk! Eikapsels

 

Zeemeerminnentasjes

In de Oosterschelde komen verschillende haaien en roggen voor. Je komt ze alleen zelden tegen. Wat je vindt zijn de taaie, leerachtige eikapsels waar de jongen in hebben gezeten. Ze spoelen leeg aan op het strand of liggen tussen het gras op de dijk.

Elke soort legt eikapsels met verschillende maten en vormen. Ze blijven maandenlang op de zandbodem liggen of hangen aan zeewier terwijl het embryo erin uitgroeit tot een miniem rogje of haaitje.

HIER staat onderstaande poster met een mooi overzicht van de acht roggen-  en twee haaiensoorten die hier voorkomen die je ook kunt printen.

Help mee

Je kunt onderzoekers helpen met het in kaart brengen van de verspreiding van de verschillende soorten door je vondst HIER te melden.

Afgaand tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij