Naar overzicht

Eeuwenoude weervisserij Bergsediepsluis

Zelf eropuit
  • hele dag
  • Zichtpunt naar de weren van de weervisserij.
  • Gratis
Bekijk in Google Maps

Vissen met weren is een eeuwenoude vorm van visserij die nog steeds te zien is in het oostelijk deel van de Oosterschelde.

Weren

Een weer bestaat uit twee rijen met houten palen van wel meer dan 1.000 meter die samen een V vormen en uitmonden in een fuik. In de Oosterschelde wordt hiermee op ansjovis gevangen. In het voorjaar kan je ook de vissers in actie zien. Dan worden er vaartochten naar georganiseerd.

Waar?

Vanaf het natuurentreepunt over de verdronken dorpen kan je er eentje goed zien liggen. Parkeer op de Bergesediepsluis voor de sluis. Steek de sluis over richting het natuurentreepunt.

Verdronken stad

Fascinerend is dat hier ook de verdronken stad Reimerswaal ligt. Op het natuurentreepunt kan je hier meer over lezen.

Afgaand tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij