Naar overzicht

Walvisteldag in de Oosterschelde

Special Oosterscheldeweek
  • hele dag
  • Voorbeeld telplek: havenhoofd Zierikzee
  • gratis
Bekijk in Google Maps
Direct aanmelden

Aanmelden nationale walvisteldag

Op zaterdag 7 september vindt de eerste Nationale Walvisteldag plaats in Nederland. Iedereen die mee wil tellen mag meedoen. Er zijn twaalf spotlocaties langs de Nederlandse kust waar verschillende walvisachtigen mogelijk te zien zijn. De Oosterschelde is er één van!

Er komen in de Nederlandse Noordzee en voor de kust vele walvisachtigen voor. Wist je bijvoorbeeld dat er in de Oosterschelde een bijzondere walvisachtige leeft, namelijk de bruinvis? Stichting Rugvin houdt de populatie al vanaf 2008 in de gaten. Tijdens onze walvisteldag gaan we dit jaar op 7 september samen met vele vrijwilligers proberen deze te spotten en te tellen in de Oosterschelde.

Doe jij ook mee? Meer informatie en aanmelden via link.

Opkomend tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij