Naar overzicht

Een kijkje bij de verdronken stad Reimerswaal

Zelf eropuit
  • hele dag
  • Parkeren voor de sluis.
  • Gratis
Bekijk in Google Maps

Vlakbij dit punt in het slik en voor een deel onder de dijk en de weg ligt de verdronken stad Reimerswaal. Ooit was Reimerswaal, na Middelburg en Zierikzee, de derde stad van Zeeland. Honderden jaren geleden werd de Zuid-Bevelandse stad echter verzwolgen door het water. Bij zeer laag water zijn de resten soms nog te zien.

Niet alleen de oude stad Reimerswaal ging ten onder, meer dan honderd dorpen zijn in de Oosterschelde door de eeuwen heen verdwenen door het water. Hier bij de Bergsediepsluis wordt op dit natuurentreepunt het verhaal van zowel de ondergang van de stad Reimerswaal als de vele andere verdronken dorpen verteld.

Meer verhalen over verdronken dorpen zijn ook te vinden in de Plompe Toren. Het enige restant van het verdronken dorp Westenschouwen. Je klimt via een smalle trap in de toren. Onderweg informatie panelen over de geschiedenis van die plek en wat er nu te zien en te beleven is. En over beleven gesproken: bovenop de toren is er een fantastisch uitzicht!

Afgaand tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij