Naar overzicht

Oosterscheldemuseum: oester- en mosselteelt

Met de kids
  • hele dag
  • Parkeren net buiten het centrum. Locatie museum: Kerkplein 1 te Yerseke
  • Kinderen t/m 12 jaar gratis, 13 jaar en ouder 4 euro
Bekijk in Google Maps

In één van de mooiste monumentale panden van Yerseke, het voormalige gemeentehuis, is sinds 1995 het Oosterscheldemuseum gevestigd. In twee zalen worden bezoekers meegenomen op een reis door de geschiedenis van de oester- en mosselcultuur. Aan de hand van talrijke objecten wordt het verhaal verteld van het verdronken land van Zuid-Beveland en de rol die de Oosterschelde heeft gespeeld bij het ontstaan van Yerseke. Voor kinderen is er een leuke speurtocht.

Het gebied ten oosten van Yerseke werd in middeleeuwen geteisterd door zware stormen en overstromingen. Dit had tot gevolg dat het gebied grotendeels is verdronken en dat er 18 dorpen onder water zijn verdwenen.

De stad Reimerswaal heeft tot 1633 het hoofd boven water kunnen houden. In de expositie van de verdronken dorpen wordt de geschiedenis getoond van de bloei en ondergang van de stad Reimerswaal en omliggende dorpen.

De oester- en mosselcultuur in actie zien? Loop dan vanaf het dorp naar de Oesterputten aan de rand van de Oosterschelde.

Opkomend tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij