Naar overzicht

Oosterscheldeweek avontuurlijke natuurtocht: slikken, geulen en schorren

Oosterscheldeweek Met natuurgids Lekker actief
  • Verlengde van de weg Middenhof
  • 12,50
Bekijk in Google Maps

Wandelen o.l.v. een natuurgids door het Verdronken Land van Zuid-Beveland

Een uitdagende tocht door geulen, over slikken en schorren in een gebied waar je normaal niet mag komen. Het Verdronken Land van Zuid-Beveland ligt in het zuidoostelijk deel van de Oosterschelde. De geschiedenis van het voormalige getijdenhaventje Rattekaai vormt het beginpunt van de excursie.

Over schorren en door geulen

Voortdurend is de Oosterschelde in beweging, dag en nacht en in weer en wind. Wie even de tijd neemt, ervaart dit aan den lijve. Je beleeft de Oosterschelde zoals je dat nog nooit eerder hebt gedaan. Maak kennis met zilte planten als zeekraal, lamsoor en Engels slijkgras. Ontdek welke vogelsoorten er langs de waterlijn trippelen en op het schor leven. Kom meer te weten over de verdronken dorpen in de Oosterschelde en over de dynamiek van slik, wind en water die dit Verdronken Land hebben gevormd.

Tips van de boswachter:

  • Trek goed passende laarzen aan;
  • Trek oude kleren aan;
  • Neem je verrekijker mee;
  • Deze tocht gaat door geulen en over slikken en schorren. Om deel te nemen is het belangrijk om goed ter been te zijn. Daarbij is een goede conditie belangrijk;
  • Een wandelstok (of gewone houten stok) wordt aanbevolen;
  • Honden zijn helaas niet toegestaan tijdens deze excursie.

Routebeschrijving

Haven Rattekaai is te bereiken vanaf de snelweg A58 via afslag 31 (Rilland). Volg de borden Tholen tot de eerste rotonde, neem hier de derde afslag. Neem hierna de eerste afslag links de Middenhof in. Volg de weg ter hoogte van de buurtschap naar rechts. Rijd deze helemaal uit tot de weg op de zeedijk omhoog gaat. Houd bij de dijkverhoging rechts aan. Via de kleine buurtschap bereik je na een paar honderd meter Haven Rattekaai. Bekijk hier de route op de kaart.

Opkomend tij

Hoe ontstaat het getij?

In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.

 

De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.

 

Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.

Meer weten?

Meer over het Getij