In augustus 2023 zagen duikers exemplaren van een grote platworm die nog nooit eerder in onze Noordzee was waargenomen. Inmiddels heeft het dier zich van de Oosterschelde uitgebreid naar andere Zeeuwse wateren en werden ook al exemplaren bij wrakken in de Noordzee gezien. De flamenco-platworm is bezig met een gracieuze, onmiskenbare opmars. Foto: Marion Haarsma
Halverwege augustus 2023 kwamen bij Stichting ANEMOON meldingen en beelden binnen van een onbekende wormachtige. Plat als een pannenkoek, maar langgerekt-ovaal ‘met de kleur van een plakje cervelaatworst’ (bruin met spikkels). Het gaat om een zeer grote platworm. In artikelen en een prijsvraag op Nature Today werd het publiek gevraagd mee te denken over een passende Nederlandse naam. Uit de aanzienlijke respons werd de huidige naam gekozen, gebaseerd op de golvende randen en de sierlijk dansende voortbeweging van het dier. Deze doen denken aan de jurk van een Spaanse flamenco-danseres.
Uit: Natuurbericht Stichting Anemoon. Lees HIER het hele artikel.
In ruim zes uur wordt het vloed – het water wordt hoger, daarna wordt het in dezelfde tijd eb – het water wordt weer lager. Eb en vloed ontstaan door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde.
De maan trekt als het ware aan het water, waardoor het water in de zeeën een bepaalde kant op beweegt. De aarde draait om haar eigen as en om de zon heen. Daardoor is de plek waar de maan het sterkst aan het water trekt telkens verschillend.
Bekijk het WERKELIJKE GETIJ en UITLEG.