Planten die op schorren, slikken, zeedijken en inlagen groeien worden ook wel ‘zoutplanten’ genoemd. Niet omdat ze van zout houden, maar omdat ze er beter tegen kunnen dan andere planten. De een nog beter dan de ander. Iedere ‘zoutplant’ heeft zijn eigen plekje. De omstandigheden moeten precies goed zijn. Door het achtergebleven zout in de bodem groeien ze langzaam. Veel soorten, waaronder lamsoor, bloeien massaal in de nazomer. Dan is het schor op z’n mooist.
Zeegroenten eten
Sommige zoutplanten worden door mensen gegeten. Zeekraal en zeeaster zijn voor sommige mensen een delicatesse. Ze worden verzameld en gekweekt als groente. Wil je zelf zeegroenten oogsten? Zeekraal en lamsoor mag je alleen snijden met een vergunning. Die vergunning kun je 1x per jaar aanvragen via de website van de Provincie Zeeland. Wieren mogen alleen met een beroepsmatige vergunning geoogst worden.
Toch wieren proeven? Ga dan mee op een excursie. Ga naar de Eropuit pagina en klik de thema’s natuurgids en proeven aan.
Slimme planten
De meeste planten proberen zo min mogelijk zout water op te nemen, en het zoete (regen)water vast te houden. Daar hebben ze allerlei trucjes voor. Het ene plantje heeft vettige blaadjes, de ander juist extra dikke. De een heeft fijnverdeelde blaadjes, de ander naaldachtige. Zo proberen ze dat kleine beetje zoet water zo lang mogelijk vast te houden. Planten als lamsoor en Engels slijkgras ‘spugen’ het overtollige zout gewoon uit! Je ziet dan zoutkristallen op het blad. Zelfs de kleur –grijsgroen – kan helpen om verdamping tegen te gaan!
Wieren en algen
Wieren zijn een apart slag planten: ze hebben geen wortels, steel en blad maar vertakt loof. Je ziet ze op de glooiing van de zeedijk en aangespoeld op het strand. Zeewier heeft vaak mooie namen, zoals hebben de mooiste namen, zoals gezaagde zee-eik, slijmerige drakentong en Iers mos. En wist je dat:
- Zeesla groene, glibberige bladeren heeft die je kunt eten?
- Sommige wieren, zoals knotswier en blaaswier, luchtblaasjes hebben? Daarmee staan ze rechtop in het water.
- Zeewier in verschillende dieptes voorkomt? Bovenaan zit het groenwier, daarna komt het bruinwier en daaronder het roodwier.
Algen
Algen zijn familie van de wieren. Door de goede waterkwaliteit zijn er veel algen in de Oosterschelde. Dat is belangrijk, want veel kleine diertjes eten die algen. Die kleine diertjes worden dan weer gegeten door iets grotere diertjes, en ga zo maar door.